Αμπελιαστός

O Αμπελιαστός είναι ένα ερυθρό γλυκό κρασί με κόκκινο κεραμιδί χρώμα και έντονες καφετιές ανταύγειες, που μαρτυρούν τη μακροχρόνια παλαίωση του σε δρύινα βαρέλια. Η ηλικία του φανερώνεται επίσης στο έντονο και πολύπλοκο άρωμα παλαίωσης όπου κυριαρχούν αρώματα γλυκών αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, κανέλας και σοκολάτας. Γευστικά είναι πλούσιο και παχύ με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τραχύτητας και τανινών της Μανδηλάριας με την γλυκάδα ζαχάρων του. Έχει έντονη μακριά αρωματική επίγευση και είναι ένα κρασί που επιδέχεται μακροχρόνια παλαίωση. Ο Αμπελιαστός πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ και ταιριάζει εξαιρετικά με το Ροκφόρ. Ταιριάζει επίσης με κρεμώδη γλυκά που δεν είναι τόσο γλυκά, όπως η Crème Brule. Απολαύστε τον στους 2-4οC.

 

Ποικιλία Σταφυλιού: 100% Μανδηλαριά

Περιοχή: Σαντορίνη

Χώρα: Ελλάδα

Τύπος Κρασιού: Ερυθρός φυσικώς γλυκός

 

Το αμπέλι

Τα σταφύλια της Μαντηλαριάς για τον Αμπελιαστό, προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια από τα ηφαιστειογενή και αμμώδη εδάφη της Σαντορίνης. Τα αμπέλια στην Σαντορίνη είναι 50-60 ετών και καλλιεργούνται με την παραδοσιακή μέθοδο σε σχήμα καλαθιού, την γνωστή Κουλούρα από την οποία πήρε και το όνομά του το κρασί. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 2500-3500 κιλά / στρέμμα.

 

Οινοποίηση
Για τον Αμπελιαστό χρησιμοποιούμε σταφύλια της ερυθρής γηγενής ποικιλιας Μανδηλαρία, από επιλεγμένους αμπελώνες του νησιού. Τα σταφύλια τρυγούνται με το χέρι και μετά απλώνονται στον ήλιο για το γνωστό «λιάσιμο» για 6-10 μέρες έτσι ώστε να αποκτήσουν την επιθυμητή ποσότητα ζαχάρων και Ph. Μετά πιέζονται στο πνευματικό πιεστήριο για να εκχυλιστεί ο αρωματικός χυμός τους. Η αλκοολική ζύμωση σταματά φυσικά και το κρασί παλαιώνει για 4 χρόνια σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια και για ένα χρόνο στην φιάλη πριν βγει στην κυκλοφορία.

 

Ο Αμπελιαστός διατίθεται μόνο στο Οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία στο νησί.

Κατηγορία: