Η Οινοποιία Μπουτάρη γιορτάζει

138 χρόνια
Η οινοποιία Μπουτάρη είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές οινοποιίες της Ελλάδας. Από την ίδρυση της το 1879 στην Νάουσα από τον Γιάννη Μπουτάρη, προ-παππού του σημερινού Προέδρου, Κωνσταντίνου Μπουτάρη, η εταιρία έθεσε τα θεμέλια για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών.
Η οινοποιία Μπουτάρη έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διάσωση και στην ανάπτυξη των τοπικών γηγενών ποικιλιών αμπέλου σε όλες τις περιοχές στις οποίες η εταιρία είναι παρούσα με τα οινοποιεία της: στην Νάουσα, στη Γουμένισσα, στην Μαντινεία, στην Αττική, στην Σαντορίνη και στην Κρήτη. Η οινοποιία Μπουτάρη υπήρξε πρωτοπόρος και στον τομέα του οινοτουρισμού ανοίγοντας πρώτη το 1990 τις πόρτες του Οινοποιείου της Σαντορίνη στο κοινό και προσφέροντας εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές.
Η παρουσία της οινοποιίας Μπουτάρη με 40 κρασιά σε πάνω από 25 χώρες αλλά και τα πολυάριθμα βραβεία της την καθιστούν έναν άξιο Πρεσβευτή των ποιοτικών ελληνικών κρασιών στην Ελλάδα και στο κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης με τη Χριστίνα, μια από τις τρεις κόρες του, δίπλα στο πορτραίτο του ιδρυτή της εταιρείας και προπάππου του, Γιάννη Μπουτάρη.

Εταιρικές βραβεύσεις

Την πορεία της εταιρείας μέσα στα χρόνια έχουν σφραγίσει πάνω από 400 εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις και βραβεία σε σημαντικούς οινικούς διαγωνισμούς.
Το 2013 ήταν χρονιά σταθμός για την οινοποιία Μπουτάρη καθώς τιμήθηκε με την διάκριση Οινοποιείο της Χρονιάς για 17η χρονιά από ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά του κλάδου παγκοσμίως, το αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits. Με τη διάκριση αυτή κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα του Hall of Fame των καλύτερων οινοποιείων στον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διάκριση Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς 2008 από το διακεκριμένο οινολογικό περιοδικό Wine Enthusiast, διάκριση που δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία ελληνική οινοποιία.
Τέλος, το 2015 η εταιρεία Μπουτάρη είναι η πρώτη ελληνική οινοποιία που επιλέγεται και συμμετέχει με την Νάουσα Μπουτάρη 2011 στο grand tasting event της εκδήλωση New York Wine Experience του Wine Spectator μαζί με τα καλύερα κρασιά του κόσμου.

Οινοποιεία και κτήματα Μπουτάρη