Νυχτέρι Μπουτάρη

Το Νυχτέρι έχει ένα καθαρό, κρυστάλλινο χρυσοκίτρινο χρώμα και πολύ ξεχωριστά αρώματα μελιού, ώριμων εσπεριδοειδών με ελαφριές νότες δρυός στην μύτη. Είναι ένα κρασί με γεμάτο σώμα, επιθετικό χαρακτήρα και μακριά ζεστή επίγευση. Στο στόμα έχει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των κρασιών τύπου Νυχτέρι με αρώματα ξηρών καρπών και σέρυ. Το Νυχτέρι Μπουτάρη συνοδεύει άριστα το ψητό ή τηγανητό καλαμάρι, το ξυδάτο χταπόδι, το sushi και το sashimi, τον καπνιστό σολομό, τις γαρίδες/καραβίδες με σκόρδο και τέλος τα ψητά ή αχνιστά σπαράγγια. Απολαύστε το κρύο στους 8-10ο C.

Ποικιλία Σταφυλιού: 100% Ασύρτικο
Περιοχή: Σαντορίνη
Χώρα: Ελλάδα
Κατηγορία Ποιότητος: ΠΓΕ Σαντορίνη – Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Σαντορίνη
Τύπος Κρασιού: Λευκός Ξηρός

Το αμπέλι
Τα σταφύλια του Ασύρτικου για το Νυχτέρι προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια από τα ηφαιστειογενή και αμμώδη εδάφη της Σαντορίνης. Τα αμπέλια είναι 50-60 ετών και καλλιεργούνται με την παραδοσιακή μέθοδο σε σχήμα καλαθιού, την γνωστή Κουλούρα. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 2500-3500 κιλά/στρέμμα.

Οινοποίηση
Για την οινοποίηση του Νυχτέρι Μπουτάρη ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: ψύξη των εισερχόμενων σταφυλιών στους 10°C σε ψυκτικό θάλαμο για να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα της ποικιλίας, χειρoδιαλογή σε τράπεζα διαλογής, εκκραγιστήριο, απαλό πρόγραμμα πίεσης σε αδρανή ατμόσφαιρα. Στατική απολάσπωση μέρους της παραγωγής με παράλληλη ψύξη του μούστου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των αρωμάτων. αλκοολική ζύμωση στους 14-18°C για να βγάλουμε τα πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα, για την βελτίωση του όγκου. Τέλος μεταφέρουμε το κρασί σε αλουμινένιες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία όπου το διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες και με battonage και ανάδευση των λεπτών οινολασπών επιτυγχάνουμε ανάπτυξη του όγκου και της πολυπλοκότητας του κρασιού.

Κατηγορία:

ΣΟΔΕΙΑ 2015

Αλκοόλη: 13,4%
Πτητική οξύτητα: 11,5 meq/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 5,5 gr/lt tartaric acid
pH: 3,29
Ζάχαρα: 3,5 gr/lt
Διαθέσιμα μεγέθη: 750ml
Κιβώτιο: 6 φιάλες

ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ