Οι αμπελουργικές εργασίες στο νησί της Σαντορίνης ξεκινούν πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου γύρω στα 1500 π.Χ. Τα αμπέλια σήμερα είναι 40-60 χρονών. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 2.500-3.500 κιλά/στρέμμα. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στον αμπελώνα της Σαντορίνης είναι ο τρόπος καλλιέργειας τους. Τα φυτά ακουμπούν κοντά στο έδαφος και κλαδεύονται σε μορφή καλαθιού. Τα αμπέλια μεγαλώνουν μέσα στο καλάθι. Με αυτή την μέθοδο καλλιέργειας που ονομάζεται Κουλούρα, τα αμπέλια προστατεύονται από την πολύ ζέστη, την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου. Η Κουλούρα είναι ένας τρόπος καλλιέργειας αμπέλου μοναδικός στον κόσμο!

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ένα μοναδικό αμπελοτόπι
Η Σαντορίνη φημίζεται για τα λευκά ξηρά κρασιά της αλλά και για τα λιαστά επιδόρπια κρασιά της. Η κύρια ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται στο νησί είναι το Ασύρτικο. Το Ασύρτικο είναι μία Σαντορινιά γηγενής λευκή ποικιλία η οποία θεωρείται από τις πιο ιδιαίτερες λευκές ποικιλίες της Μεσογείου. Σταφύλια Ασύρτικου καλλιεργούνται στην Σαντορίνη σε μερικούς από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου. Η ποικιλία Ασύρτικο καλύπτει το 80% του ξηρού, υφαιστιογενούς Σαντορινιού αμπελώνα. Οι άλλες δύο λευκές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Σαντορίνης είναι: το Αθήρι και το Αηδάνι.
Η Σαντορίνη έχει Μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες, ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και περιορισμένη βροχόπτωση. Οι άνεμοι φυσάνε με μεγάλη ταχύτητα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι άνεμοι είναι πολύ ενεργητικοί για το αμπέλι επειδή χαμηλώνουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, επιτρέπουν την πιο αργή ωρίμανση των σταφυλιών αλλά και προστατεύουν τα σταφύλια από την σαπίλα και τις αρρώστιες. Το έδαφος στην Σαντορίνη είναι αμμώδες, υφαιστιογενές και καλύπτεται με λάβα και ελαφρόπετρας. Οι άνεμοι σε συνδυασμό με την περιορισμένη βροχόπτωση, το ηφαιστιογενές έδαφος και το Μεσογειακό κλίμα συνεισφέρουν στην δημιουργία του Σαντορινιού οικοσυστήματος, ένας μοναδικού οικοσυστήματος!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ