Κουλούρα

Η Κουλούρα είναι ένα κρασί με λαμπερό κόκκινο χρώμα, με ένα ενδιαφέρον έντονο μπουκέτο στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα των κόκκινων φρούτων σε αρμονία με μια διακριτική νότα ποικιλιακού χορτώδη χαρακτήρα και ξηρού σύκου. Πλούσιο, καλά ισορροπημένο με γεμάτο σώμα, ασβεστολιθικές τανίνες, τραγανή οξύτητα και βελούδινη επίγευση.  Η Κουλούρα ταιριάζει πολύ με κόκκινα κρέατα, είναι εξαιρετική με παιδάκια με γλάσο barbeque και με burgers. Συνδυάζεται επίσης πολύ όμορφα με μακαρόνια με λαιστές ντομάτες  καθώς και με πικάντικα τυριά. Απολαύστε τη στους 12-16ο C..

 

Ποικιλία Σταφυλιού: 100% Μαντηλαριά

Περιοχή: Σαντορίνη

Χώρα: Ελλάδα

Κατηγορία Ποιότητος: ΠΓΕ Κυκλάδες – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κυκλάδες

Τύπος Κρασιού: Ερυθρός Ξηρός

 

Το αμπέλι

Τα σταφύλια της Μαντηλαριάς για την Κουλούρα Μαντηλαριά, προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια  από τα ηφαιστειογενή και αμμώδη εδάφη της Σαντορίνης. Τα αμπέλια στην Σαντορίνη είναι 50-60 ετών και καλλιεργούνται με την παραδοσιακή μέθοδο σε σχήμα καλαθιού, την γνωστή Κουλούρα από την οποία πήρε και το όνομά του το κρασί. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 2500-3500 κιλά / στρέμμα.

 

Οινοποίηση

Σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων κόβονται και αφήνονται να “λιαστούν” στο έδαφος πάνω σε δίχτυα για ένα διάστημα 2 ημερών. Tα σταφύλια εκθλίβονται και μεταφέρονται στο πιεστήριο. Η παραμονή των στεμφύλων με το χυμό διαρκεί 3-5 ώρες, για να πάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιθετικές τανίνες, χαρακτηριστικό της ποικιλίας Μαντηλαριάς. Το χρώμα του μούστου που παίρνουμε είναι ήδη αρκετά κόκκινο, γιατί ακόμα και η σάρκα της ποικιλίας αυτής είναι ερυθρή. Ο χυμός εκροής μεταφέρεται σε μία δεξαμενή για την αλκοολική ζύμωση. Η αλκοολική ζύμωση διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Η ζύμωση του χυμού πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες, στους 20C, για την απόκτηση των αρωμάτων ζύμωσης. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης τα κρασιά μεταγγίζονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης όπου ωριμάζουν μέχρι την εμφιάλωση τους.

 

Διαθέσιμο μόνο στο Οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία στο νησί.

Category:

ΣΟΔΕΙΑ 2013

Αλκοόλη: 13,7%
Πτητική οξύτητα: 8,67 meg/lt. acetic acid
Ολική οξύτητα: 6,3 gr/lt tartaric acid
pH: 3.29
Ζάχαρα: 5,6 gr / lt.
Διαθέσιμα μεγέθη: 750 ml
Κιβώτιο: 6 φιάλες

ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ